Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Bratislavská zoo oslavuje 60tku!

So Zoo Bratislava ma spájajú predovšetkým spomienky. Už ako malý chlapec majúc starých rodičov z Bratislavy a tráviac tam mnoho prázdnin (70. - 80.roky), som Zoo Bratislava vnímal viac než len detskými očami. Už vtedy som sa venoval chovu všakovakých akváriových a teráriových zvieratiek. Do Zoo som neprestal chodiť aj neskôr. Nejedna výstava korytnačiek a plazov si vyžadovala moju prítomnosť aj v bratislavskej zoo. Vhod mi prišli takto nadobudnuté kontakty aj neskôr, pri organizovaní prednáškového predpoludnia, ktoré sa konalo práve v Zoo Bratislava. O teraristickej kolekcii, a to veľmi kvalitnej a na úrovni, som sa mohol na vlastné oči mnohokrát presvedčiť návštevou chovateľského zákulisia. A práve v týchto dňoch, konkrétne 9.5.2020 bratislavská zoo má dôvod na jubileum. Poďme spolu nazrieť do jej života.

Prvé úvahy a myšlienky týkajúce sa vybudovania zoologickej záhrady v Bratislave začali dávno pred oficiálnym otvorením, ešte v roku 1948. Pôvodné návrhy hovorili o výstavbe v oblasti Železnej studničky, avšak na základe rôznych expertíz a geologických prieskumov bola táto lokalita označená za nevhodnú. Prijala sa nová alternatíva - vystavať ZOO v Mlynskej doline, pôvodne na ploche cca 9 ha, s perspektívou rozšírenia areálu až na 90 ha.

S výstavbou ZOO sa začalo v roku 1959 a zoologická záhrada otvorila svoje brány verejnosti 9. mája 1960. Pôvodnú kolekciu zvierat tvorilo 74 druhov v počte 238 jedincov. Zastúpené boli najmä mačkovité šelmy, opice, poníky, somáre, medvede, jelene, srnky, vodné vtáky, dravce, papagáje.

Už v prvom desaťročí svojej existencie zaznamenala ZOO prvé chovateľské úspechy (odchovy makakov, paviánov, dikobrazov, nutrií, leopardov, púm a dingov). Ako jednej z prvých ZOO v Európe sa tu podarilo odchovať mláďatá rysa ostrovida. Tento chovateľský úspech sa pretavil i do loga ZOO Bratislava. Hlava rysa ostrovida dominuje logu aj v súčasnosti. Z výchovno-vzdelávacích aktivít bola veľmi úspešná poradenská služba chovateľom malých zvierat a záujmové krúžky - jazdecký, sokoliarsky, zoologický, chovateľský a krúžok ochrancov prírody.

V 70-tych rokoch 20. storočia sa kolekcia zvierat doplnila o mnohé vzácne druhy. Desať rokov po otvorení zoo chovala kolekciou 117 druhov v počte jedincov 515. V roku 1972 sa začalo stavať vivárium a terárium, v lesnej časti zase výbehy pre zubry a srnčiu zver.

Prichádzajú aj ďalšie významné chovateľské úspechy. Prvý umelý odchov leopardov škvrnitých (čierna forma) v roku 1971, vyliahnutie ôsmych mláďat ohrozených korytnačiek močiarnych v roku 1971, ale i hyen pásavých v rovnakom roku. ZOO Bratislava bola jedinou ZOO v Európe a jednou z dvoch ZOO na svete, kde sa podaril takýto odchov hyen pásavých.

Tvrdým zásahom do života ZOO bola v rokoch 1981 - 1985 úplná likvidácia dvoch tretín vybudovanej expozičnej časti pôvodného areálu kvôli výstavbe kanalizačného zberača a diaľničnej prípojky. Zanikla práve tá časť, ktorá bola pre návštevníkov najzaujímavejšia. Záberom veľkej plochy sa narušil pravidelný chod života v ZOO. Zlikvidované boli viaceré obslužné zariadenia (skleníky, pareniská), vstupný areál pre návštevníkov či objekty služieb (reštaurácia).

Aj napriek ťažkému obdobiu sa zoo mohla v 80-tych rokoch pochváliť významnými odchovmi. Za zmienku stojí odchov kengury parma, ktorú v tej dobe bratislavská zoo chovala ako jediná ZOO v bývalom Československu. Úspešné boli tiež odchovy: priamorožca šabľorohého, gibona bielorukého či somára ázijského. Ako prví tu v spoluprácu so ZOO Praha odchovali aru zlatokrkú a v tej dobe mala Zoo Bratislava najväčšiu kolekciu papagájov v ČSSR. V roku 1981 sa v ZOO narodilo historicky prvé mláďa šimpanza učenlivého – samica Uschi.

V roku 1986 bratislavská zoo na Slovensko doviezla prvýkrát nosorožce tuponosé. Dve samice Sena, Ada a jeden samec Toby boli odchytené ako približne dvojročné v Namíbii, v rezervácii Oiwa. Odvtedy je Zoo Bratislava jedinou ZOO na Slovensku, ktorá chová tieto majestátne zvieratá.

Bratislavská ZOO sa ešte nestihla spamätať z tvrdých zásahov do areálu, keď v roku 1995 padlo rozhodnutie o výstavbe diaľnice D2 Bratislava Lamačská cesta – Staré Grunty.

Za úspechy z obdobia 90-tych rokov sa môže považovať dokončenie ubikácie pre plameniakov ružových a dovoz celej skupiny týchto vzácnych vtákov, alebo aj otvorenie nového chovného zariadenia pre nosorožce tuponosé.

Výnimočným medzinárodným úspechom bol v roku 1999 úspešný projekt na záchranu sahelo-saharských antilop – priamorožca šabľorohého, ktorý pod patronátom CMS (Bonnský dohovor o ochrane migrujúcich druhov voľne žijúcich živočíchov) pripravila a realizovala ZOO Bratislava spolu s Marwell Zoological Park (U.K.). Po viac ako ročnej príprave sa uskutočnil transport skupiny priamorožcov z vybraných európskych ZOO do Národného parku Sidi Toui v Tunisku. Z vlastného chovu zoo poskytla jedného samca a tri gravidné samice, ktoré porodili svoje potomstvo na mieste pôvodného výskytu tohto kriticky ohrozeného druhu.

Začiatkom nového milénia bol pre výstavbu tunela Sitina zrušený vchod do ZOO a od decembra 2003 bol areál pre verejnosť uzatvorený až do dostavby nového vchodu, parkoviska a protihlukovej bariéry. Výstavba diaľnice síce značne ovplyvnila každodenný život v ZOO, ale nezastavila jej rozvoj. V rokoch 2002 - 2003 sa vybudovalo nové chovné zariadenie pre ťavy dvojhrbé, kulany turkménske a poníky shetlandské v lesnej časti areálu. V roku 2004 pribudla v ZOO nová jedinečná expozícia druhohorných plazov v strednej Európe - DinoPark, ktorá je od svojho vzniku veľmi atraktívna pre všetky vekové kategórie návštevníkov. Zároveň sa v tom istom roku ZOO zapojila do európskeho projektu založenia stabilnej populácie zubra európskeho v NP Poloniny. Zo ZOO bola do národného parku vypustená mladá samička zubra. Rok 2006 bol pre ZOO Bratislava významným medzníkom – sprístupnil sa pre verejnosť nový pavilón šeliem, ktorého obyvatelia – leopardy, jaguáre, tigre a levy – patria k návštevnícky najobľúbenejším zvieratám v kolekcii. V roku 2008 sa otvoril nový ZOOshop a dva detské ihriskové komplexy.

Po pavilóne šeliem nasledovala výstavba nového pavilónu pre primáty. Pre verejnosť bola táto unikátna expozícia otvorená v roku 2010. Pavilón primátov je historicky najväčšou stavbou nielen v ZOO Bratislava, ale i v rámci všetkých slovenských ZOO.

Začiatok tretieho tisícročia sa nesie v duchu ďalších chovateľských úspechov. Spomenúť možno narodenie mláďat gibona zlatolíceho či tigra bieleho. V roku 2003 ZOO doviezla skupinu surikát vlnkavých, ktoré v tom čase chovala ako jediná ZOO na Slovensku. V roku 2009 sa vyliahli historicky prvé štyri mláďatá plameniaka ružového.

V roku 2011 sa tu narodila samička šimpanza učenlivého, samec hrošíka libérijského či samička žirafy Rotschildovej. Ako prvá ZOO na Slovensku v tom istom roku začala s chovom pandy červenej. O dva roky neskôr sa chovnému páru narodilo prvé mláďa. V 2014 pôvodný pár ibisov červených odchoval prvé mláďa v ZOO.

V roku 2016 sa obohatila kolekciu zvierat o nové druhy ako pichľavec ozdobný, pytón zelený, kurička bieločelá, daniel škvrnitý, diviak visajanský, ktorý patrí medzi kriticky ohrozené druhy a je zaradený do Európskeho záchranného programu. Diviaka visajanského dodnes chová bratislavská zoo ako jediná ZOO na Slovensku. V 2017 sa dokončil a pre verejnosť sprístupnil nový výbeh pre vlky eurázijské, ktorý v značnej miere imituje prírodné podmienky pôvodného biotopu výskytu tohto druhu. Nateraz poslednou otvorenou expozíciou, ktoré do areálu ZOO pribudli v minulom roku boli tri voliéry pre tri druhy sov žijúcich aj na Slovensku.

zdroj: zoobratislava.sk a (šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.3.2020 18:51 | 0 komentárov | 1425x


www.aquabooks.cz zoochov.cz