Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Jarná migrácia obojživelníkov sa pomaličky rozbieha

S príchodom jarných mesiacov sa prebúdajú aj žabky. Sme toho svedkami aj v levickej prírode. V piatok 21.3.2020 sa nám na Chránenom areáli Levické rybníky podarilo zaznamenať krížencov Bombina bombina x Bombina variegata, skokanov Pelophylax ridibundus, Pelophylax /kl./ esculenus, ale aj vokalizujúceho samčeka rosničky Hyla arborea.

Inak tomu nie je ani v iných častiach Slovenska. Tak napríklad pri Vinianskom jazere v blízkosti Zemplínskej šíravy pri obci Vinné. Ide o v rámci okresov Michalovce a Sobrance jednu z lokalít, kde dochádza dlhodobo k najväčšiemu úhynu týchto obojživelníkov, a to najmä pre činnosť človeka.
Na tejto lokalite sa prebúdzajú Bufo bufo a Rana temporaria i Hyla arborea. Výrazný pokles populácie týchto obojživelníkov spôsobila za posledné roky aj urbanizácia v okolí jazera.
Najväčšia migrácia s cieľom rozmnožovania prebieha v severnej časti jazera. Na vybraných miestach boli umiestnené upozornenia a obec Vinné osadila v severnej časti cesty okolo jazera závoru. Lenže stavať zábrany pozdĺž prístupovej cesty v tejto lokalite je nemožné a to pre súkromné pozemky. A ak to ochranári vyriešili inak. Osadili značky, ktoré zábavným spôsobom vyzývajú ľudí a vodičov na to, aby počas migrácie obmedzili cestu na aute popri jazere a radšej dali prednosť prechádzke.

K manuálnemu premiestňovaniu obojživelníkov (tzv. Žabie taxi) prikročili členovia Občianskeho združenia (OZ) Pre prírodu, čím zachránia každoročne pred smrťou asi 2000 žiab, pričom tie sú celosvetovo jedny z najohrozenejších živočíchov a v Trenčianskom okrese je len niekoľko populácií. Najviac je tu zastúpená Bufo bufo, Rana temporaria a Hyla arborea.

il.foto: © Peter Hoffmann, azraelangelo-photo.deviantart.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.3.2020 21:58 | 0 komentárov | 1808x


www.aquabooks.cz zoochov.cz