Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Aj krokodýlie gény sa dajú vystopovať

Chov v opatere človeka akýchkoľvek tvorov na našej planéte sa datuje do veľmi mladej éry. Ani krokodýl morský na druhej strane našej Zeme nie je na tom inak.
Zistiť pôvod tohto unikátneho taxonu sa rozhodli vedci z Austrálie.

Krokodýl morský (Crocodylus porosus) je zároveň i najväčším zo všetkých súčasných druhov krokodýlov. Veď najväčší exemplár môže merať cez 6 metrov a váha ide cez 1 tonu.
Tieto krokodýli majú ešte jednu zvláštnosť – na rozdieľ od všetkých svojich dnes žijúcich príbuzných majú veľkú záľubu v slanej vode.
Pre svoju veľkosť a taktiež kvalitnú kožu sú taktiež často chovaní na krokodýlich farmách, predovšetkým v austrálskom Severnom teritóriu. Vedci z univerzity v Sydney sa preto rozhodli, že zhotovia pokiaľ možno čo najkomplexnejšie genetické zmapovanie tohto druhu.
„Zbieranie genetických informácií bude mať význam pre zrovnávacie štúdium vývoja plazov, no i ostatných organizmov, ktoré vlastnia i tretí zárodočný obal, amnion. Svoj význam nájdu získané informácie i v ekonomickej oblasti,“ vysvetluje komplexné motivácie austrálskych vedcov dr. Lee Miles z katedry zoológie.

Ilustračné foto: www.ctud.blox.pl

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.8.2009 14:36 | 0 komentárov | 3831x


www.aquabooks.cz zoochov.cz