Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Medzinárodné sčítanie dravcov na Slovensku odhalilo zaujímavé čísla

Medzinárodné sčítanie dravcov, ktoré sa konalo v panónskom regióne, a zapojilo sa do neho aj Slovensko, ponúka veľmi zaujímavé populačné informácie. Len v západnej časti Slovenska bolo vďaka nemu zaznamenaných 35 orliakov morských, 47 orlov kráľovských a 31 sokolov rárohov. Na Slovensku sa tohto pozorovania zúčastnilo 27 pozorovateľov. Sčítavanie bolo ovplyvnené nepriaznivým počasím, najmä hmlou.

Koncentráciu niekoľkých jedincov orlov kráľovských a orliakov morských počas zimy ornitológovia zaregistrovali v oblasti slovensko-maďarsko-rakúskej hranice. V okrese Levice počas sčítavania dravcov ornitológovia kontrolovali dve lokality a orly sa tu nezdržiavali. O mesiac neskôr sa na týchto miestach podarilo nájsť novopostavené hniezda.

Hniezdenie sokola rároha aj orla kráľovského je evidované len v západnej a východnej časti Slovenska. V prípade sokola je odhadovaná veľkosť hniezdnej populácie pre celé Slovensko 35 až 52 párov. V prípade orla 75 až 85 párov. Slovensko sa do medzinárodného sčítania zapojilo už po štrnástykrát.

Aktuálne prebieha aj monitoring hniezdnej populácie orla kráľovského, sokola rároha aj orliaka morského v celom areáli rozšírenia týchto druhov na Slovensku.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 1.3.2020 15:56 | 0 komentárov | 1202x


www.aquabooks.cz zoochov.cz