Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Agama Laudakia caucasiana v teráriu

V rámci čeľade Agamidae je pre vedu známych viac než 300 druhov, rozčlenených do 34 rodov.

Jej príslušníci obsadili nielen Áziu, ale aj Afriku, časť Európy, Indonéziu a Austráliu. Vďaka svojej prispôsobivosti mnohé z nich úspešne osídlili aj horské prostredie.
Tak ako aj agama kaukazská (Laudakia caucasiana). Tá obýva napriek svojmu vedeckému i slovenskému názvu v rámci Kaukazu iba Dagestan. Hlavné centrum jej rozšírenia sa rozprestiera od Zakaukazska až po severovýchodné Turecko, Irán (východný poddruh L.c.microlepis), južnú Turkméniu a zasahuje až do Afganistanu, Pakistanu a na juh do Iraku. Laudakia caucasiana je druhom, ktorý vyhľadáva skalnaté kamenité úbočia s riedkou vegetáciou a množstvom úkrytov až do n.v.3400 m.

Táto statná do 40 cm dorastajúca agama bola spočiatku vedcami radená v rámci rodu Agama, neskôr rodu Stellio a až v poslednom období sa aj s ďalšími druhmi rodu preradila do rodu Laudakia.



Agama kaukazská je jedným z najväčších druhov rodu, pričom dĺžka samcov dosahuje od 25 do 40 cm (20 cm chvost), samice sú o niečo menšie. Telo a hlavu má sploštenú, telo je navyše pokryté rozdielne veľkými tvrdými a slabo kýlnatými šupinami. Chvostové šupiny sú zoradené po dvoch do prstencov. Sfarbenie býva olivovo šedé, pieskovo žlté, hnedé až šedohnedé so svetlejšími nepravidelnými škvrnami a tmavším mramorovaním na chrbte. Brucho je svetlo šedé, hrdlo o čosi tmavšie (samce v období párenia ho majú takmer čierne)niekedy s čiernymi bodkami. Pohlavie možno rozlíšiť aj podľa prítomnosti zreteľných preanálnych pórov u samcov.

Na chov sú vhodné a prispôsobivé predovšetkým mladé jedince (skôr samice, než samce). Preto som i ja začal svoj chov s mladým párikom L.caucasiana. Po karanténe som im zariadil terárium o veľkosti 100x60x70 cm, ktoré obývali s gekónmi Eublepharis macularius. Zariadenie tvorili skaly a väčšie kamene, piesok pomiešaný s Lignocelom. Ako dekorácia slúžila umelá robustnejšia rastlina. Nechýbala ani miska s čistou vodou a tri 40 W žiarovky doplnené o žiarivku so slnečným spektrom UV žiarenia. Cez deň som ubikáciu vyhrieval na teplotu 30-35 (pod tepelným zdrojom až 40 C), iba v noci teplota klesla na 18-20 C. Podľa niektorých chovateľov je u tohto druhu možný aj chov vo vonkajších teráriách. Vtedy je vhodný aspoň 2-mesačný pokles teplôt na hranicu 10 C a ich zazimovanie. Ja som ich ale nezimoval.
Agamy sa pária s príchodom jarných mesiacov, ale pri chove v opatere človeka toto obdobie nie je striktne dodržiavané a párenie prebieha celoročne. V literatúre spomínané predkopulačné súboje samcov a napádanie samíc som však nepozoroval. Samotnému aktu ale predchádzali ataky samca voči samici, ktoré vyústili vo vlastnú kopuláciu. Po spárení samica začala razantne odmietať samcove snahy, ktoré vo výnimočných prípadoch môžu vyústiť aj v usmrtenie samca (stres). Napriek oddeleniu samca od samice, ten napokon aj uhynul. Osirelá samička nakládla znášku 4 vajíčok (môže byť ich až 6), ktoré som inkuboval pri 29 C (25 C v noci)v inkubátore. Teplota výrazne ovplyvňuje konečné pohlavie mláďat. Mladé agamky sa liahli za 65 dní.



Umiestnil som ich v menších skupinkách (2,2)do malých terárií, kde ďalší odchov bol bez problémov. Ako potravu som im predkladal (tak ako i dospelým)šváby, saranče, svrčky, muchy (aj osy) a smýkaný hmyz.
Strava agamy L.caucasiana pozostáva aj z rastlinnej stravy: púpava, ďatelina, listy reďkovky (pozor na rýchlené-úhyn),kúsky ovocia, smotanový krém, uvarené vajíčko, kalerábové listy, rýchlená čakanka a šalát (nie predávaný v obchodoch – úhyn), občas doplnený vitamínmi.

Pri dobrej starostlivosti sa táto agama môže dožiť aj 17 rokov.

Text a foto: Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.8.2009 18:23 | 0 komentárov | 6944x


www.aquabooks.cz zoochov.cz