Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Teplota svetových oceánov prudko stúpa

Už za predošlý rok zaznamenali svetové oceány rekordnú teplotu, pričom tempo ich otepľovania sa neustále zvyšuje. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v zverejnil čínsky odborný časopis Pokroky v atmosférickej vede.

Každé zvyšovanie teploty vody v oceánoch je pre organizmy v nich žijúcich priam katastrofálne. Treba si uvedomiť, že priemerná teplota oceánu bola podľa štúdie v roku 2019 o 0,075 stupňa vyššia, ako bol priemer z rokov 1981 - 2010. Vedci vypočítali, že na dosiahnutie takejto teploty by oceán musel absorbovať 228 sextiliónov joulov, čo je približne 3,6 miliardy krát viac tepla, ako sa uvoľnilo pri výbuchu atómovej bomby v Hirošime. Namerané otepľovanie oceánov je nezvratné a predstavuje ďalší dôkaz globálneho otepľovania. Vedci, ktorí vypracovali túto štúdiu si myslia, že neexistuje žiadne rozumné alternatívne vysvetlenie tohto otepľovania než ľuďmi vytvárané emisie skleníkových plynov. Áno, opakovane sa potvrdzuje fakt, že človek výrazne mení svoju vlastnú planétu a tým si píli povestný konár, na ktorom sedí.

Vedci taktiež porovnali údaje z rokov 1987 - 2019 s údajmi z rokov 1955 - 1986 a zistili, že v rámci posledných šiestich desaťročí bolo otepľovanie oceánov v neskoršom zo sledovaných období o 450 percent rýchlejšie ako v období predchádzajúcom.

Ľudia majú podľa názoru autorov možnosť usilovať sa o zvrátenie svojho vplyvu na klímu, avšak upozorňujú, že oceány budú na túto zmenu v prístupe reagovať pomalšie ako súš a atmosféra. Od roku 1970 totiž pohltil oceán až 90 percent tepla vytvoreného globálnym otepľovaním, pričom v prípade súše a atmosféry to boli len štyri percentá.

il.foto: livetradingnews.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.1.2020 21:52 | 0 komentárov | 3782x


www.aquabooks.cz zoochov.cz