Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Chov mnohonôžky obrovskej Archispirostreptus gigas

Chov rôzneho druhu tropických chrobákov či iného hmyzu na Slovensku pred nedávnom ešte nepatril medzi frekventované chovateľské záľuby (snáď okrem kŕmnych druhov).

Občas sa v ponuke aj u nás vyskytlo zopár pekných a zaujímavých druhov stonôh či mnohonôžok, ale napriek tomu záujem zo strany teraristov o ne nebol príliš veľký. Ale to sa už našťastie dávno zmenilo.

Pred časom som si do chovu zaobstaral jeden druh africkej mnohonôžky obrovskej Archispirostreptus gigas, príslušiaci k čeľadi Spirostreptidae. Môj mladý párik mnohonôžok v čase získania dosahoval tieto veľkosti: samec 13,7 cm a samica 15,3 cm. Neskôr som získal druhý približne rovnako veľký párik z tohto druhu.

Pohlavie sa u nich dá pomerne dobre a spoľahlivo rozlíšiť pomocou chýbajúceho siedmeho páru nôh, ktoré sú u samca premenené na kopulačné orgány. Aj veľkosť samca je menšia ako samice po dosiahnutí pohlavnej dospelosti.



Doma som ich umiestnil do terária o veľkosti 50 x 35 x 40 cm, kde substrát tvorí minimálne 10 cm vysoká vrstva čistej rašeliny premiešaná so suchým lístím. Stromovú kôru a väčší samorast dopĺňa plochá miska s vodou. Vlažnou vodou sa rosí obdeň. Substrát treba rosiť tak, aby bol vždy vlhký, nie však rozbahnený. Optimálne teplotné podmienky pre tento druh dosahujú hodnoty až 20 - 30 °C, optimum je 26 °C, pričom by táto teplota nemala dlhodobo klesnúť na 20 °C.



Ako potravu mnohonôžkám predkladám rôzne ovocie ako banány, jablká, pomaranč, mandarínku atď. občas doplnenú o zeleninu (surovú či varenú), mŕtvy hmyz. Všetko však pokrájané na kúsky. Potrava môže byť i voľne položená na substráte, v noci si ju mnohonôžky často zatiahnu do úkrytu a skonzumujú. Ako zeleninu možno predložiť paradajku, papriku, šalát, kapustu, nevhodný je kel a špenát, ďalej možno im dať aj strúhanú mrkvu, reďkovku, cukinu, uhorku, patizon a inú zeleninu.



Jej pasívna i aktívna obrana je veľmi typická pre túto skupinu živočíchov - mnohonôžky. Sústreďuje sa nielen na rýchle stočenie do klbka, kedy samotná hlava i končatiny sú uprostred zvinutého terča, ale aj na rýchle a pomerne mohutné defekovanie charakteristicky zapáchajúceho trusu, ktorý však na moje veľké prekvapenie spočiatku obsahoval akési neurčité tenké a biele len niekoľko mm veľké červy, ktoré som však po čase chovu mnohonôžok v teráriu už nezaznamenal. O aký druh parazitov sa v tomto prípade mohlo jednať, je mi záhadné. Okrem toho však mnohonôžka vypúšťa z celého povrchu tela po kyanovodíku zapáchajúci sekrét, ktorý je naozaj účinný aj pre iné zvieratá, nielen pre človeka. Náš pes - afgánsky chrt si po priamom čuchovom kontakte s telom mnohonôžky až s odporom otieral hlavu o predné končatiny a odmietal niekoľko hodín prijímať potravu. Mačka reagovala okamžitým útekom.

Celodenná aktivita mnohonôžok sa nedá ľahko pozorovať, pretože sú vlastne po celý deň ukryté buď pod kôrou, alebo zahrabané v substráte, z ktorého vyliezajú len večer a v noci, kedy aj prijímajú a vyhľadávajú potravu. Pôvodne aranžovaná nádrž na spôsob čo možno najprirodzenejší, teda i osadením vegetáciou, mnohonôžky privítali po svojom: úplne ju za krátku dobu zožrali.

Aj napriek skutočnosti, že sa v tomto prípade jedná o pomerne skryto žijúci a málokedy pozorovateľný druh veľmi exoticky vyzerajúceho (sfarbením však menej atraktívneho, pretože telo i končatiny sú hnedo tmavé, len v kĺboch je buď červený alebo ružový plamienok) živočícha - mnohonôžku, je jej chov veľmi ľahko zvládnuteľný a ľahký.



Pozn.: Vyššie uvedený článok som napísal v období, kedy sa mi v chove mnohonôžok obrovských nevyskytla ani tá najmenšia prekážka. Lenže človek mieni, život mení...
V polovici roka 1998 sa mi podarilo od kolegu Boču (od ktorého mám aj svoje prvé dva páry) získať väčšie množstvo mnohonôžok rôznej veľkosti. Až potom však nastali pre mňa nepoznané a tak trochu i záhadné problémy v chove. Nasledoval nečakane veľký a hromadný úhyn mnohonôžok, ktorý som pred tým v chove nezaznamenal. Denne som odstraňoval minimálne dvoch mŕtvych jedincov. Musím uviesť, že som takmer všetky jedince umiestnil do metrového terária s takým istým vnútorným zariadením, ako u prvých dvoch párov. Šesť jedincov mnohonôžok, určených pre kolegu, som umiestnil do samostatnej nádržky za nižšej vlhkosti. Z tejto skupiny neuhynul ani jeden exemplár. Následne som znížil intenzitu rosenia a čakal... Rapídne ustal hromadný úhyn, mnohonôžky začali byť aktívne aj počas dňa. Medzitým sa však zvýšil počet uhynutých mnohonôžok, ktoré sa pripravovali na zvliekanie. Navodil som vlhkú periodu (vlhkosť aspoň 80 %) a suchú periodu s vlhkosťou 30 %, ale zamedziť úhynu mnohonôžok počas zvliekania sa mi nepodarilo a dokonca mnohonôžky postupne uhynuli aj u dvoch kolegov, ktorí ich odo mňa získali.

Ak má niekto z čitateľov akýkoľvek iný i odlišný poznatok v tejto zatiaľ problematickej otázke chovu mnohonôžok obrovských, budem rád, ak sa s nami o ne podelí na stránkach tohto časopisu.

Text a foto: Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.7.2009 19:57 | 1 komentár | 9398x


www.aquabooks.cz zoochov.cz