Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ak chcete v zime pomôcť vtáčencom, nasypte im slnečnicu, repku, proso či pšenicu. Určite sa potešia

S príchodom zimy, hoci to tak nemusí na prvý pohľad vyzerať, mnoho u nás prezimujúcich druhov vtákov potrebuje našu pomoc. S postupujúcou zimou im totiž ubúda prirodzených zdrojov potravy, ktorú si môžu nájsť v prírode. Môžeme ich už teraz začať prikrmovať slnečnicou, repkou, prosom, ovsom či pšenicou. Pre väčšie druhy, ako sú straky a sojky, je vhodná aj kukurica. Sýkorky a ďatle obľubujú zas orechy a hovädzí loj.

Túto potravu je vhodné dávať do kŕmidla pre vtáky so strieškou, ktoré by malo by zavesené na viditeľnom mieste, bez hustých porastov a stromov v jeho blízkosti. Visieť by malo aspoň 1,5 metra nad zemou, aby sa zabránilo útokom túlavých mačiek. V žiadnom prípade neponúkame vtákom korenené a solené či dokonca zvlhnuté jedlo. Najviac vtáčeniec obľubuje slnečnicu.

Kŕmidlo je žiadúce v pravidelných intervaloch čistiť, pretože najmä prostredníctvom vtáčieho trusu sa môžu šíriť choroby a z kŕmidla sa môže nechcene stať epicentrum vtáčích chorôb. V prípade, že spozorujeme na kŕmidlách jedince s príznakmi chorôb, a to malátnosť, našuchorené perie, prelety len na krátku vzdialenosť, prípadne úhyn, malo by sa s kŕmením prestať približne na týždeň.

Vtáčikom nie je počas chladných dní vhodné ponúkať vodu. Mohli by sa v nej totiž okúpať a zamrznúť. Ako zdroj vody im postačia pokrájané kúsky jabĺk.

Kŕmiť môžeme od prvých mrazivých dní, no najmä počas snehovej prikrývky a silnejších celodenných mrazov.

il.foto: net

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 31.12.2019 19:26 | 0 komentárov | 2350x


www.aquabooks.cz zoochov.cz