Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ako sa kedysi prenášali rybky?

V akvaristike alebo na burze sme si vyhliadli rybku do nášho akvária. Ani nás snáď nenapadne zamyslieť sa nad tým, do čoho nám tú rybku "zabalia". Berieme to už akosi za samozrejmosť. Príde predajca, do sáčku vleje trochu vody, chytí rybku alebo rybky, zaviaže sáčok, zaplatíme a ideme s novým chovancom domov. No nie vždy tomu tak bolo. Myslieť si, že transportné sáčky určené na prenos práve zakúpenej rybky do nášho akvária boli od "začiatku sveta", je mylné. Pozrime sa spoločne na to, ako transportovali rybky naši "dedovia" - akvaristi.

Ani nie tak dávno sa na prenos rybiek používala kovová kanva najrôznejších tvarov. Prijali ju dokonca aj na pošte alebo na železnici a dalo sa tak poslať rybky kupcovi aj na opačnej strane republiky. No táto kovová nádoba nebola až tak vhodnou na prepravu rybiek. Nesmela byť z hrdzavejúceho materiálu.
Ideálna bola sklenená nádoba, ale aj to len na tie najkratšie vzdialenosti. Je zrejmé, prečo. Hoci sa do takej 5 litrovej nádoby vošlo až 50 rybiek (samozrejme, že drobných druhov), problém bol s takouto nádobou v lete a v zime. Pre veľký výkyv teplôt. Na zimu sa fľaša musela dobre zabaliť do handier alebo novín, aby rybky neprechladli. Navyše sa voda musela vzduchovať rozprašovačom a to tak, že sa na balónik pripevnila hadička so vzduchovacím kamienkom. Počas celej cesty na miesto určenia musel akvarista v ruke rytmicky a pravidelne stláčať balónik a tak vháňať do vody vzduch. Bolo to isto vyčerpávajúce a pomerne namáhavé, hoci na strane druhej si akvarista nie raz dobre a vhodne zaposilňoval zápästie.
Pre prenos menšieho počtu malých rybiek alebo v lete sa dokonca používala aj termoska, pôvodne určená na jedlo. Tá na nápoje má totiž priúzke hrdlo. Pri takomto transporte sa, navyše, odporúčalo odstrániť zátku a pohybom nádoby okysličovať vodu.
Metód transportu rybiek bolo, samozrejme, viac a mnohokrát to záležalo na šikovnosti a dôvtipnosti samotného akvaristu.

Až omnoho neskôr na trh prišli dnes známe a používané sáčky. No aj u nich došlo k zmene. Tie prvé mali totiž klasické dno a pri položení sáčku sa dosť často stalo, že ak sa dostala rybka do niektorého z rohov, tak ju tam stena sáčku pritlačila a rybka uhynula. Až neskôr sa na trhu objavili sáčky s "kosenými" stenami, ktoré sa šetrne správali aj voči rybkám. V zime alebo počas vysokých letných teplôt je vhodné sáčok s rybkami buď obaliť novinami alebo sáčok umiestniť do polystyrénovej prepravky či, predovšetkým na krátke vzdialenosti, sáčok umiestniť pod kabát a čo možno najrýchlejšie sa dostať domov. Mnohokrát mám ale možnosť vidieť nepochopiteľné počínanie "akvaristov", ktorí v treskúcej zime nesú sáčok s rybkami "na voľno". Ak ich človek upozorní, aby si sáčok dali aspoň pod kabát, tak sa na vás oboria, čo sa do nich staráte. Sú to ich ryby, tak čo!...Nuž, áno. Sú to ich rybky. Ale za to nemusia zbytočne trpieť už pri prenose medzi obchodom a domácim akváriom.

Inou témou je ale dodávanie potrebného kyslíku do prepravného sáčku. Ešte stále sa totiž stáva, že predavač ho nafúkne vlastnými ústami a tým pádom doň vženie kysličník uhličitý. Nechcem nikoho z nekalých pohnútok obviňovať, ale v tejto súvislosti mi na um prišli slová istého, dnes veľmi uznávaného majiteľa chovateľských potrieb v istom slovenskom meste. Ten zahlásil "...čím dlhšie bude ryba u mňa kúpená žiť, tým je menšia pravdepodobnosť, že chovateľ sa ku mne vráti a dá mi zas zarobiť...". Toto snáď nepotrebuje ani ďalší komentár.
Ako teda vhodne okysličiť vodu v prepravnom sáčku? Nuž, buď aplikovaním na to určených tabliet, ktoré obohatia vodu o kyslík alebo pomocou kyslíkovej "bomby". Jednoducho sa prostredníctvom hadičky vedúcej z tejto "bomby" do sáčku dostane kyslík. Ak nemáme po ruke ani jednu túto vymoženosť, plne nám postačí rýchlym pohybom vhnať do otvoreného sáčku vzduch z okolia a zavrieť ho. Rybka alebo rybky môžu smelo putovať do svojho nového domova.

(šč), VIVARISTA.sk
il.foto: pinterest.es

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.12.2019 19:57 | 0 komentárov | 2545x


www.aquabooks.cz zoochov.cz