Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Byť stromom...

Každý, čo ma hoci len trošku pozná vie, že som človek milujúci živú prírodu. Flóru i faunu. Obe ma sprevádzajú celý život a mnohokrát v nich nachádzam snáď jedinú útechu a zmysel života. Napokon, aj moje milované odborné knižky sú zo stromu. Strom dáva človeku šancu nadýchnuť sa blahodarného a pre život tak potrebného kyslíku. A hoci nepočujeme reč stromov, je nám jasné, že aj on, podobne ako ďalšie rastliny, vzájomne komunikujú. Aj keď je ich životná činnosť v zime utlmená, cítia vrezávanie sa ostrej píly do ich kmeňu. Nedávno sa dokonca prišlo na to, že tráva od strachu a bolesti kričí, ak na ňu niekto stúpi. Nie, nepreháňam to.

Prečo píšem tento zvláštny úvodník? Nuž, má to prozaický dôvod. Nachádzame sa v období spomínania na ľudí, ktorí už nie sú medzi nami. Buď mlčky doma pri horiacej sviece alebo pri návšteve cintorínu im vzdávame svoju vďaku a myšlienkami sme s nimi. Či chceme alebo nie.

Pri návšteve cintorínu mi neunikla tá hustota uloženia jednotlivých hrobov. Pre ťažko mobilného človeka je to cesta ako zarúbaná. Pretože aj takí, samozrejme, navštevujú tieto pietne miesta. Ľudí pribúda, populácia narastá a už teraz je problém s uložením ostatkov ľudí, čo nás opustili. Takzvané kostrové pochovávanie vplyvom náboženstva je na veľkej väčšine planéty Zem stále uprednostňované, než napríklad spopolnenie. No ani jedna možnosť nie je až tak ekologická, ako by sa mohla zdať. A práve ekológia sa, našťastie, stáva hnacím motorom mnohých ľudí a to aj v tejto oblasti. Pre prírodu je to krok vpred. A pre ľudstvo tiež.
Stále viac ľudí si začína uvedomovať, že stromy sú dôležité a ich existenciu potrebujeme pre svoj vlastný život. Že človek je bytostne previazaný s prírodou. A to aj po jeho odchode. Aj preto ma príjemne prekvapil fakt, že rôzne i slovenské pohrebníctva sa snažia udržať celosvetový trend a ponúkli možnosť premeniť urnu na živý strom alebo v menšej kópii aj na napríklad bylinku. Popol zosnulých sa umiestni na hrobové miesto v rozložiteľných urnách, alebo priamo do zeme pod už zasadené stromy. Do takej ekologickej urny sa vloží popol, pôda a semienko. Urna sa po určitom čase rozloží a z nej vyrastie strom. Obrady sa pri nich konajú pod korunami stromov, teda v menej formálnej, no o niečo príjemnejšej atmosfére. Mená zosnulých sú na drevených ceduľkách na stromoch. Takéto pochovávanie má celosvetový trend. Vo Veľkej Británii je prírodných cintorínov viac než 300, v Nemecku zhruba 80. Takéto pochovávanie je bežné aj v USA či Austrálii.

Predstava, že sa človek premení na živý organizmus - strom, je isto zaujímavá. Aj taký strom, a teda aj ostatky človeka, môžu ďalej žiť, dávať ďalším živým tvorom kyslík, tieň v horúčave i pri daždi poskytnúť úkryt pod korunou stromu, v ktorého kmeni či listnatej korune môžu hniezdiť vtáčence...

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.11.2019 12:40 | 0 komentárov | 1766x


www.aquabooks.cz zoochov.cz