Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Mystus prabini je nový druh sumca (Siluriformes:Bagridae) z Arunachal Pradesh na severovýchode Indie

Mystus prabini Darshan, Abujam, Humar, Parhi, Singh, et al. 2019 bol ichtyológmi popísaný ako nový druh, pochádzajúci z rieky Sinkin a Dibang v dolnej časti regiónu Lower Dibang Valley District v Arunachal Pradesh v Indii.
Nový druh sa líši od všetkých juhoázijských druhov s výnimkou druhov M. bleekeri, M. cavasius, M. zeylanicus, M. falcarius, M. seengtee, M. cineraceus, M. ngasep, M. rufescens a M. ankutta tukovou plutvou, ktorá dosahuje prednú časť spodnej časti posledného lúča chrbtovej plutvy.


Mystus prabini Darshan, Abujam, Humar, Parhi, Singh, et al. 2019

Nový druh sa dá rozlíšiť od iných druhov tým, že má úzky čierny stredný bočný pásik, ktorý sa rozprestiera od prednej oblasti tympanickej škvrny po zaoblenú čiernu škvrnu na báze chvostovej plutvy.

Mystus prabini je geneticky najbližšie príbuzný k M. bleekeri a M. albolineatus.

Achom Darshan, Santoshkumar Abujam, Ram Humar, Janmejay Parhi, Yambem Suresh Singh, Waikhom Vishwanath, Debangshu Narayan Das and Pramod Kumar Pandey. 2019. Mystus prabini, A New Species of Catfish (Siluriformes: Bagridae) from Arunachal Pradesh, north-eastern, India. Zootaxa. 4648(3); 511–522.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.8.2019 17:54 | 0 komentárov | 2247x


www.aquabooks.cz zoochov.cz