Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Múzeum znečistenia oceánov sprístupnili na Kamčake

Odpad z ľudskej spoločnosti, hromadiaci sa v oceánoch a moriach, bol impulzom na to, aby na ruskom Beringovom ostrove pri pobreží Kamčatky otvorili múzeum venované práve tomuto odpadu. Cieľom múzea je predovšetkým upriamiť pozornosť verejnosti na narastajúce znečistenie svetových oceánov. Informáciu o tom priniesla rozhlasová stanica Slobodná Európa.

Nezvyčajná inštitúcia je situovaná v Komandorskej prírodnej rezervácii a väčšina predmetov múzea bola nájdená vo vodách neďaleko samotného Beringovho ostrova. Vystavených je 14 typov odpadkov rozdelených do rozličných kategórií podľa stupňa ich nebezpečnosti.

Tvorcovia múzea tak dávajú do popredia škody, ktoré tento odpad spôsobuje ekosystému oceánov a hovoria o potrebe jeho recyklovania ako o efektívnom nástroji spravovania prírodných zdrojov Zeme. Múzeum zároveň rozširuje informácie o projekte narábania s odpadom, ktorý sa uplatňuje v Komandorskej prírodnej rezervácii. Projekt zahŕňa zberné miesta pre použité batérie a žiarovky.

Do oceánov sa každý rok dostane približne osem miliónov ton plastov — popri odhadovaných 150 miliónoch ton plastového odpadu, ktorý už v morskom prostredí koluje, tvrdí nezisková organizácia Ocean Conservancy. Momentálne sa v svetových oceánoch nachádza zhruba päť miliárd kúskov plastového odpadu, tvrdí ďalšia nezisková skupina The Ocean Cleanup.

Výsledok tohto fenoménu je to, že plasty v oceánoch ovplyvňujú 700 živočíšnych druhov. Mnohé z nich si plasty zamieňajú za potravu; plasty boli objavené v telách 60 percent všetkých morských vtákov a u 100 percent morských korytnačiek.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 13.8.2019 18:08 | 0 komentárov | 1843x


www.aquabooks.cz zoochov.cz