Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Lukács, Sinkó: A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága

3.vydanie, Kiadja a Balatonpress Kft., 2009

Tanganika (po angl. Lake Tanganyika, po fr. Lac Tangynyika) je veľké hlboké sladkovodné jazero na východe Afriky. Nachádza sa na Východoafrickej priekopovej prepadline, rozdelené medzi štyrmi štátmi - Konžská demokratická republika, Zambia, Tanzánia a Burundi. Voda z jazera vyteká do systému rieky Kongo, teda do Atlantického oceánu.

Jazero má rozlohu 32 900 km². Je 50 km široké a v smere sever-juh 645 km dlhé. Jeho priemerná hĺbka je 570 m a maximálna 1470 m, obsahuje približne 18 900 km³ vody. Po Bajkalskom jazere je to druhé najhlbšie a najobjemnejšie sladkovodné jazero.

Jazero Tanganika je známe veľkým počtom - asi 250, - cichlidovitých druhov rýb. Okrem nich žije v jazere asi ďalších 150 necichlidovitých druhov rýb. 98% cichlidovitých druhov v jazere je endemických (to znamená, že žijú iba tu a nikde inde), ktorých evolúcia prebieha pred našimi očami.

Malawi (predtým nazývané Ňasa, Njasa) je jazero na hraniciach Tanzánie, Malawi a Mozambiku.

Základné údaje:

výška 473 m n. m.
rozloha 30 800 km2
max. hĺbka 704 m, priemerná hĺbka 273 m
Jazero je tektonického pôvodu, odvodňuje ho rieka Shire do Mozambického prielivu. Obklopujú ho vysoké hory. V roku 1859 ho objavil D. Livingstone.

Obe jazerá majú jedno spoločné: neskutočne bohatú ichtyozložku, ktorá pozostáva z nepreberného množstva druhov a foriem cichlíd.
Práve im sa venuje aj najnovšia publikácia od maďarských autorov Lukács László a Sinkó Gábor: A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága, ktoré vydalo Kiadja a Balatonpress Kft. Jej tretie vydanie uzrelo svetlo sveta v roku 2009.
Na 400 stranách sa čitateľ dozvie nielen základné údaje o oboch lokalitách, ale v mnohých častiach publikácia zasahuje do hĺbky danej témy, vďaka čomu čitateľ a predovšetkým cichlidár špecializujúci sa na cichlidy z týchto afrických jazier získa ucelený pohľad na život jeho oblúbených cichlíd. Veľmi podnetné sú fotografie zachycujúce biotop, ktorý je natoľko rozmanitý, že napomohol vytvoriť obrovské, široké rodové spektrum ichtyofauny.
Pre ilustráciu spomenieme len niektoré druhy, formy cichlíd, ktorými sa daná publikácia zaoberá: Tropheus moorii "Katoto", "Lufubu", "Nangu", "Linangu", "Musanga", Tropheus spec., Tropheus brichardi, Tropheus duboisi, Tropheus annectens, Aulonocara maylandi, Aulonocara jacobfreibergi, Aulonocara koningsi, Aulonocara baenschi, Aulonocara stuartgranti, Aulonocara kornaliae, Aulonocara saulosi a ďalšie.

Publikácia je doplnená o nespočetné množstvo perokresieb a plnofarebných fotografií. Pri každom druhu je uvedená veľkosť u samíc, samčekov, potrebná veľkosť chovnej nádrže, potrava a starostlivosť o ikry či vyliahnutú mlaď.

Daná publikácia rozhodne by nemala chýbať v knižnici milovníka afrických cichlíd, ale ani milovníka živej prírody.

(šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.6.2009 16:06 | 0 komentárov | 5995x


www.aquabooks.cz zoochov.cz