Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nový druh komplexu Hemidactylus brookii: Hemidactylus varadgirii (Squamata: Gekkonidae) z Indie

Herpetológom sa podarilo vyčleniť z komplexu druhu Hemidactylus brookii nový druh gekóna. Je ním Hemidactylus varadgirii Chaitanya, Agarwal, Lajmi & Khandekar, 2019, ktorý sa vyskytuje v lesoch a náhorných plošinách Amboli v Z Gháte v Maháraštre.



Tento stredne veľký (priemerný dospelý jedinec meria SVL 56,2 ± 5,0, max. 62 mm) gekón je nočným druhom a od ostatných druhov sa odlišuje tuberkulami v pokožke, ktoré sú tvorené 17 alebo 18 pomerne pravidelnými pozdĺžnymi radmi, ktoré siahajú od zadnej časti hlavy po slabiny. Molekulárne údaje založené na mitochondriálnom géne ND2 podporujú jedinečnosť tohto druhu a pomáhajú zistiť jeho fylogenetickú pozíciu v komplexe ‘H. brookii'.

R. Chaitanya, Ishan Agarwal, Aparna Lajmi and Akshay Khandekar. 2019. A Novel Member of the Hemidactylus brookii complex (Squamata: Gekkonidae) from the Western Ghats of Maharashtra, India. Zootaxa. 4646(2); 236–250.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.7.2019 12:15 | 0 komentárov | 2158x


www.aquabooks.cz zoochov.cz