Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Willis R.: How to Care for Your Praying Mantis

Do knižnice teraristu

Vydavateľ: Kingdom Books, England
strán: 34
rok vydania: 2003
jazyk: anglický
ISBN: 185279141-1

Knižočka, ktorej názov by sa dal voľne preložiť "Ako sa starať o svoje modlivky", ponúka nielen začiatočníkovi porozuhodné množstvo zaujímavých a užitočných rád.



V úvode sa čitateľ dozvie čo to vlastne tá modlivka je. Niekomu sa možno táto téma zdá byť priam triviálna, ale čudoval by sa. Mnoho ľudí nevie, že nejaká modlivka sa vyskytuje priamo na lúke pod jeho oknami či panelákom. A to aj v našej, slovenskej, prírode. Samozrejme, že úvodná pasáž čitateľovi približuje aj históriu vývoja tohto skutočne pozoruhodného tvora, akým modlivka bezpochyby je. Vedeli ste napríklad to, že ak by modlivka dosahovala veľkosti takej domácej mačky, tak by pre človeka predstavovala skutočne vážneho predátora? Veda doposiaľ pozná 1800 druhov modliviek, ktoré zahŕňa 460 rodov. Skutočne úctyhodné čísla. Čitateľovi a chovateľovi sa tak otvára priam bezodná možnosť druhov modliviek, ktoré môže vo svojom príbytku a insektáriách chovať i pozorovať. Keď už sme spomenuli výraz "insektárium", ktorý možno niekomu nič nehovorí, tak aj o tomto type chovného zariadenia sa v knižke čitateľ dozvie.



Ale poďme po poriadku. Stále sme v Úvode, ktorý prináša aj trochu tej nezábavnej anatómie. No v prípade živočícha akým modlivka je, nezáživnosť absolútne neplatí! Spomeňme len také jej unikátne stvorené predné končatiny, ktorými uloví každého neopatrného tvora zo sveta (nielen) hmyzu. Alebo schopnosť samičky vytvoriť ďalšie dielo prírody - ootéku. A to sme nespomenuli jedinečnú schopnosť modliviek prispôsobiť sa okoliu. Samozrejme, že nie na spôsob chameleóna, ale i tak. Spomeňme si na takú "orchideovú modlivku", ktorá ak sedí na tejto nádhernej rastlinke, či skôr na jej kvete, tak nejakú modlivku oko človeka môže aj nevidieť. Veru, aj to je svet modliviek.

Samozrejme, že kým sa čitateľ knižky prelúska k samotnému chovu, musí (a verím, že nie z donútenia) si čo to prečítať aj o niekoľkých druhoch modliviek. A tak získa, pre chovateľa podstatné, informácie o druhoch ako je napríklad Sphodromanis lineola, Polyspilota aeruginosa, Hymenopus coronaus, Creobroter sp., Pseudocreobroter sp., Deroplatys sp., Phyllocrania sp., Miomantis species a ďalších druhoch modliviek.



Po prelúskaní jednotlivých predstavených zástupcov druhov knižka prináša pár zaujímavých a podnetných údajov aj o ich chove a odchove. Tu sa čitateľ dozvie, čo je to to už spomínané "insektárium" a ako by malo vyzerať, byť zariadené, aby sa modlivke v ňom aspoň trošku bolo páčilo. Každý živý organizmus (zvyčajne) potrebuje potravu, aby prežil. Pri dravých modlivkách to platí desaťnásobne. Aj preto knižka prináša na svojich stránkach informácie o chove a druhu tejto živej potravy. Modlivka, aby mohla rásť, sa musí nielen výdatne kŕmiť potravou, ale aj zvliekať. No v jej prípade to má svoje špecifiká, ktoré tiež sú uvedené v knižke. Ako každého živého tvora, aj modlivku môže občas zradiť zdravie. Alebo chovateľ pozabudne na niektorý podstatný faktor pri samotnom chove a nešťastie v podobe chorej modlivky je na svete. Aj na tieto prípady knižka svojho čitateľa upozorní a pripraví.



Záver knižky prináša pár zaujímavých adries, na ktorých sa môže čitateľ dozvedieť ešte viac informácií, než koľko sa vošlo na stránky tejto knižky.
Myslím si, že táto knižka by si mala nájsť svoje miesto v knižnici každého teraristu. Hoci je tu mierne "riziko", že ho svet modliviek zaujme až natoľko, že si nejakú tú modlivku (ideálne nie z našej prírody) donesie domov a skúsi ju chovať. Ak to dopadne dobre a pomoc i rady nájde práve v tejto knižke, potom má knižka svoje oprávnené miesto v odbornej knižnici. A to je len dobre...

© Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 25.7.2019 15:03 | 0 komentárov | 1623x


www.aquabooks.cz zoochov.cz