Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Kok René (Vuren, NL): K chovu a odchovu Varanus indicus

SALAMANDRA (1995) 31(3): 129-136

Pacifický varan Varanus indicus (Daudin, 1802) má velký areál: od Šalamounových ostrovů na východě a Cape York na jihu po o. Halmahera na severozápadě a Karolíny, Mariany a Marshallovy ostrovy na severovýchodě. Dosud nebyly popsány žádné poddruhy. Některá sysonyma se ukázala jako samostatné druhy: V.doreanus a V.jobiensis. V přírodě (o.Guam) připadá snůška na období sucha (leden až květen) a líhnutí na období deštů (červen - prosinec). Varani obývají lesy, zejména podél toků. Potravu tvoří krabi, ještěři, sarančata, strašilky a výjimečně hadi (Candoia carinata). Po sežratí myší může varan tvořit vývržky. Pro snůšky na Šalamounových osrovech samice vyhledají nashromážděné tlející rostlinné zbytky a ztrouchnivělé kmeny.

Autor získal v červnu 1990 tři mláďata (28 cm) z obchodu, označená jako Varanus karlschmidti (= V.jobiensis) s místem původu Nová Guinea. Později autor určil varany jako V.indicus, pravděpodobně ze Šalamounových ostrovů. Za rok mláďata dosáhla 50 - 55 cm a po třech letech 90, 105 a 130 cm. Všichni byly samci. Posléze autor získal stejně velkou samici (v lednu 1994 vážila 2,6 kg, samec 3,2 kg). Varani (2,1) byli chováni v teráriu 3 x 1,3 x 2,6 m, svrchu zářič 125 W, 3 zářivky pro 60 W a při dně těleso ústředního topení. Teplota ve dne 24 - 27°C, v noci 16 - 20°C. Na dně byly rozloženy noviny, nádoba s vodou (1,5 l)a koupací nádrž (20 l), v níž se varani koupali několikrát denně. Větve a 7 rozmístěných úkrytů doplňovalo zařízení. Varani se většinou zdržovali v horní části terária. Krmeni zabitými myšmi a kuřaty, občas peletami pro kočky a hlemýždi. 20.11.92 umístil auor oba samce k samici, ale až v dubnu (13. - 20.4.) pozoroval páření. 24.2.93 pozoroval v trusu samce obaly 5 vajec. Samice snesla vejce 24.5. do připravené nádoby s rašelinou. Autor snůšku ihned odebral a všech 7 vajec (63 x 30 mm) umístil do inkubátoru. Další snůšku opět sežral samec (vaječné obaly 6 vajec pozorovány v trusu (14.9.93), ale čtvrtou snůšku toho roku se autorovi podařilo zachránit (5.12.93, 7 vajec). Další snůška se dostavila koncem dubna 1994 (5 vajec), mláďata se líhla koncem září. Inkubace v nádobkách 20 x 20 x 25 cm, ze dvou třetin naplněných rašelinou. Inkubace ve vlastním inkubátoru (postaven ze staré ledničky) s ventilátorem. Teplota kolísala mezi 26 a 34 °C. Mláďata z první snůšky (24.5.) se líhla po 150 - 153 dnech. Mláďata měřila mezi 27 a 31 cm a byla na černém základě hustě bíle tečkována. Další snůška (5.12.) se vylíhla po 182 dnech. Odchov v teráriu 70 x 40 x 50 cm se zářičem 60 w s trubkami z PVC (průměr 3 cm) jako úkryty. Teplota ve dne 30 - 35°C, v noci 15 - 20°C. Rosení každý druhý den. Mláďata se často koupala v nádrži 30 x 15 x 15 cm, která byla denně čištěna, protože sem mláďata odkládala trus. Krmení od 5.dne kočičími peletami, od 14.dne larvami Zophobas a cvrčky. Mláďata se zdržují převážně v úkrytech, jen na 1 - 2 hodiny vylézají se slunit a lovit potravu. Odchov všech mláďat ze tři snůšek se jeví jako bezproblémový.

(iv)
Publikováno: Natrix, Bulletin pro teraristiku a herpetologii, ČSTH, Praha, sešit č. 23, 21.září 1999

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 8.7.2019 14:52 | 0 komentárov | 171x


www.aquabooks.cz zoochov.cz