Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Herpetológovia zo Slovenska vedecky popísali nový druh užovky

Vedecký popis, ktorý si rozhodne zaslúži uznanie. Skupina herpetológov na čele s vedcami z Univerzity Komenského v Bratislave totiž objavila nový druh užovky, ktorá sa vyskytuje v Turecku, Azerbajdžane, Arménsku, Gruzínsku, Iraku, Iráne a Rusku, vrátane malej oblasti zasahujúcej aj do Európy. Potrebovali na to vykonať množstvo odborných štúdií a medzi nimi aj analýzu genetických aj morfologických údajov. Až na základe nich vedci zistili, že užovka sarmatská (Elaphe sauromates) v skutočnosti zahŕňa aj ďalší druh, ktorý nazvali podľa starobylého kráľovstva Urartu – Elaphe urartica. Opis nového druhu užovky bol publikovaný vo vedeckom časopise PeerJ pred pár dňami.

Podľa hlavných autorov štúdie Daniela Jablonskeho a Davida Jandzíka z Univerzity Komenského je mimoriadne náročné túto užovku objaviť v prírode. Navyše sa vyskytuje v oblasti, ktorá je geopoliticky pomerne komplikovaná. Aj z tohto dôvodu si zber študijného materiálu vyžiadal celkovo 17 rokov a širokú medzinárodnú spoluprácu. Nový druh užovky je na základe vonkajších znakov veľmi podobný užovke sarmatskej. Až analýza DNA ale odhalila, že ide o sesterský a tzv. kryptický, čiže skrytý, druh.

Nový druh hada patrí medzi veľké užovky známeho rodu Elaphe. Objav nového druhu a analýza jeho biogeografie je dôležitým krokom k poznaniu formovania a vývoja organizmov žijúcich v Európe a Ázii.

Elaphe urartica získala svoje druhové meno podľa kráľovstva Urartu, na ktoré história viac než na tisícročie zabudla. Prekvitalo v dobe železnej (9. až 6. storočí p. n. l.) v oblasti dnešnej Arménskej vysočiny v okolí jazera Van v Turecku, kde sa vyskytuje aj nový druh užovky. Meno zvolili autori vedeckého opisu z úcty k pôvodnému menu užovky sarmatskej. Jej názov odkazuje na Sarmatov, konfederáciu kočovných kmeňov, ktorí obývali podobné územie severne od Čierneho mora ako užovka sarmatská.


Foto: Boris Tuniyev

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 4.6.2019 18:14 | 0 komentárov | 1910x


www.aquabooks.cz zoochov.cz