Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Slovensko ide zálohovať PET fľaše i plechovky. Už od roku 2022

Už od roku 2022 by sa na Slovensku mali zálohovať jednorázové nápojové obaly. A to nielen PET fľaše. Vyplýva to z návrhu zákona envirorezortu, ktorý v stredu schválila vláda. Suma za zálohovanie by sa mala pohybovať vo výške 12 centov pri PET fľašiach a desať centov pri plechovkách.

Envirorezort sa pritom odvoláva na fakt, že nimi pripravený a schválený systém dokáže presunúť PET fľaše z riek, lesov a ulíc tam, kam patria, do recyklačných zariadení. V rámci regiónu strednej Európy budeme teda prví, kto zálohovanie PET fliaš a plechoviek od nápojov reálne zavedie. Vstupné náklady na zavedenie tohto systému by mali byť vo výške 80 miliónov eur.

Zaviesť zálohovanie ale nebudú podľa novej legislatívy musieť všetky obchody či prevádzky. Povinné bude iba pre tie s rozlohou väčšou ako 300 metrov štvorcových. Ministerstvo však predpokladá, že mnohé menšie obchody časom tento systém preberú.

Envirorezort zároveň na sociálnych sieťach spustil kampaň #zazalohovanie. Prostredníctvom nej môže verejnosť vyjadriť svoju podporu zákonu o zálohovaní. Tú vyjadril aj predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

Problémom je, že na Slovensku sa za jeden rok dostane do obehu približne miliarda PET fliaš. Separovaným zberom sa dosahuje ich približná návratnosť 60 percent.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 29.5.2019 17:26 | 0 komentárov | 1999x


www.aquabooks.cz zoochov.cz