Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

80 miliónov libier na liečbu hadích uhryznutí chce vyčleniť britská neziskovka

Britská nezisková organizácia Wellcome Trust sa rozhodla venovať 80 miliónov libier na výskum moderných a efektívnych metód liečby otravy hadím jedom. Informovala o tom agentúra Reuters. Na hadie uhryznutie každoročne zomrie viac než 120.000 ľudí, predovšetkým v oblastiach Afriky, Ázie a Južnej Ameriky. Odborníci nazývajú súčasný stav liečby "skrytou zdravotníckou krízou".

"Liečba hadieho uhryznutia v podstate závisí na 100 rokov starej metóde," upozornil David Lalloo z univerzity v Liverpoolu. Novinárom tiež povedal, že kvôli nedostatku financií na financovanie vedeckého výskumu je bádanie v tejto oblasti značne obmedzené.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má do konca mája zverejniť plán, ktorého cieľom je do roku 2030 znížiť počet úmrtí spôsobených hadmi až o polovičku.

Terajšie protijedy vznikajú tak, že sa koňovi naočkuje malé množstvo hadieho jedu. Jeho krv sa následne používa pre liečbu ľudí. Podľa Reuters je to metóda z 19. storočia, ktorá neodpovedá moderným normám z hľadiska bezpečnosti ani účinnosti. Pri liečbe taktiež hrozí riziko znečistenia a vedľajších účinkov. Pacienti preto musia zostať v nemocnici, ktoré sú však z niektorých oblastí ťažko dostupné. Cestu si preto často nemôžu dovoliť a lieky sa k nim dostanú neskoro.

Il.foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.5.2019 19:06 | 0 komentárov | 2907x


www.aquabooks.cz zoochov.cz