Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Slovensko vyhlási tri nové chránené areály

Na mape Slovenska by mali pribudnúť tri nové chránené areály - Nesvadské piesky (okres Komárno), Jurský Chlm (okres Nové Zámky) a Mostová (okres Galanta). Návrh predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktorého materiály poputovali do medzirezortného pripomienkového konania.

V stanovisku Ministerstva životného prostredia SR sa uvádza, že jedným z dôvodov na vyhlásenie chránených území je reakcia na kritiku Európskej komisie, podľa ktorej Slovensko nedostatočne vyhlasuje lokality európskeho významu za osobitne chránené územia. Pritom dôvodov na vyhlásenie uvedených území za chránený areál je viacero. V areáli Nesvadské piesky sú známe predovšetkým ako biotopy rastlín národného významu, a vyskytuje sa tu kurička klbkatá (Minuartia glomerata) alebo silenka dneperská (Silene borysthenica), a tiež koník stepný (Acrida ungarica). V Jurskom Chlme sa má chrániť pichliač úzkolistý (Cirsium brachycephalum), kosatec pochybný (Iris spuria) alebo kozinec bezbyľový (Astragalus exscapus). Účelom vyhlásenia chráneného areálu Mostová je zas dosiahnutie a následné zachovanie priaznivého stavu vnútrozemských slanísk a slaných lúk, ktoré sa na tomto území nachádzajú.

Il.foto: © Viktor Sevidov

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 24.4.2019 17:23 | 0 komentárov | 1298x


www.aquabooks.cz zoochov.cz